A mondás szerint, az olasz háziasszony az év minden napjára tud másfajta pastát készíteni. A spagetti, makaróni, lasagne, canelloni, tortellini, tagliatelle, menicotti (és még folytathatnánk), a különféle vagdalékokkal, mártásokkal, az ún. sugókkal még változatosabbá tehetők.
A sugók zöldségekből, gombából, húsokból, felvágottakból, halakból készíthetők, de felhasználható hozzá kagyló, rák, tojás vagy egyszerű füstölt szalonna is.
Az olaszok ezeket a száraztésztákat nem főzik olyan puhára, mint mi, kicsit „roppanósra" hagyják a tésztát és a kifőzés után friss vajjal, vagy olívaolajjal keverik össze. A hosszú tésztákat kettétörni nem szabad. A tészták kifőzése külön tudomány, nincs rá szabály, hogy mennyi ideig kell főzni. Ezeket a tésztaételeket általában előételként adják, de fogyaszthatók főételként is.
Amiket a főzőesten készítetek:
- Ravioli: A párnácskára emlékeztető tészta az itáliai konyha jellegzetes képviselője, de nem kell egészen Olaszországig menned ahhoz, hogy egyél belőle. A raviolit otthon is könnyedén elkészítheted, mindenféle különösebb mutatvány nélkül. Ricottás-spenótos raviolit készítünk
- Tagliatelle: A tíztojásos szélesmetélt ritka és nagyon drága termék az élelmiszerüzletekben, de otthon könnyedén elkészíthetik és úgy meglepően olcsó. Számtalan szósszal, raguval készíthetjük
- Gnocchi: A gnocchi az olaszok világhírű burgonyás galuskája nem más, mint minden nudli és nokedli őse
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!