Az olajok történelme szinte egyidős az emberiségével, hiszen már a kőkorszakban találtak nyomokat arra, hogy napraforgómagból és szezámmagból olajat állítottak elő elődeink. Bár akkoriban még nem tölthetett be jelentős szerepet a mindennapjaikban, az ókori nagy birodalmakban már étkezési és szakrális célra is használták. Az ókori görög városállamokban pedig már teljesen bizonyossá vált, hogy az olaj fontos alapanyag lehet az étkezésben is. A későbbiekben az olajfa elterjedt Szicília szigetén, valamint a dél-olasz, dél-francia és észak-afrikai területeken. Mivel az olajfa nem terem meg minden területen, az emberiség olyan növényekből próbált olajat kinyerni, amelyek megbirkóznak a hidegebb éghajlattal is. Így fedezték fel a lenolajat, melyet először lámpásokban használtak, és csak a 15-16. században vezették be étkezéseikbe.
Ahogyan a technika fejlődött, egyre több növényből tudták előállítani az olajat, így leltek rá a mandulára is. Gondoljuk csak végig, életünk során mennyi olajat fogyasztunk. Még egy pár tojás kisütéséhez is szükségünk van zsiradékra. Ezért nagyon fontos, hogy olyan fajtát használjunk, amely kis mértékben sem káros egészségünkre. Ma már rengeteg alternatíva van a hagyományos étolaj helyettesítésére, és ezekkel érdemes is élni. Ezek közül vannak olyanok, amelyek tökéletesen kiszolgálnak minket, mint a hagyományos növényi napraforgóolaj alternatívái – szinte bármilyen ételt ugyanúgy el tudunk készíteni velük –, és vannak olyanok, amelyeket csak néhány étel elkészítésénél tudunk segítségül hívni.
A Nature Cookta Mandulaolaj édes mandulából készül vegyszermentesen, hideg sajtolással. A növényi olajok között rendkívüli helyet foglal el, mivel a növényi olajokkal összehasonlítva rendkívül magas a füstpontja, ezért sütésre is kiválóan alkalmas. Gazdag E-vitaminforrás, illetve nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat is. Konyhai felhasználása során leginkább sütemények elkészítésénél tudjuk felhasználni, főleg olyanoknál ajánlott, amelyekhez illik a mandula összetéveszthetetlen íze. Kitűnően finom marcipánokat, pralinékat készíthetünk, ha összetevőként néhány csepp Nature Cookta Mandulaolajat is használunk. A keleti konyha előszeretettel használja, főképp desszertekhez, de ezen kívül mártásokhoz, szószokhoz, hideg levesekhez is.
Külsőleg is használhatjuk. A Mandulaolaj kiváló bőrápoló, bőrnyugtató hatású anyag, száraz, ekcémás és érzékeny bőr kezelésére is alkalmas! Felhasználása leginkább a kozmetikaiparban terjedt el.
Figyelem! A mandulaolaj fogyasztása nem javasolt a diófélékre érzékenyeknek!
100 ml Mandulaolaj tápanyagtartalma:
- kalória: 884 kcal (3701 kJ)
- E-vitamin: 39,2 g
- telített zsírsav: 10 g
- egyszeresen telítetlen zsírsav (omega 9): 70 g
- többszörösen telített zsírsav (omega 6): 21 g
Kiszerelés: 250 ml
Egységár: 7.160 Ft/ liter
Szavatossági idő: 2015.10.15.
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!