Hogy mi az a Locavore? Egy étterem! – vágod rá rögtön, hiszen épp oda invitálunk. A Locavore azonban nemcsak egy étterem, hanem filozófia is. A locavore szemléletmód. Arra való törekvés, hogy minél több helyi gazda által előállított alapanyagot használjanak az étterem konyhájában. Igény arra, hogy a zöldségek frissek, zsengék, és szezonálisak legyenek. Hogy ne messzi földről szállított, ismeretlen vegyszerekkel kezelt gyümölcsöket kelljen ennünk. Mindezekkel nemcsak a saját testünknek teszünk szívességet, de a környezetünk számára is csökkentjük az étel előállításával együtt járó civilizációs terhelést.
A locavore elterjedt fogalom Amerikában. Idehaza ez az étterem az első, amely a nevében is képviseli a locavore szemléletet. Lássuk, milyen kulináris élmények várnak a karizmatikus chef, Halász István jóvoltából. Felsorolásunk természetesen kedvcsináló, hiszen ennél sokkal több étket találsz az étlapon.
A Locavore-ban könnyen nyomon követhető az alapanyagok útvonala. A kecske- és tehénsajtok az őrségi ínyesmestertől, Buzás Attila Sándortól érkeznek. A tehéngomolya, az orda és a joghurt a kulcsi gazda, Sibáné Pintér Brigitta gondosságát dicsérik, a karórépa és a cékla Csurgóról, Varga Veronikától érkezik a Locavore konyhájára. Az előszállási termesztő, Takács Ferenc érdeme, hogy a méz sűrű, a dió friss és a fűszerpaprika jó, füstös ízű. A sót sem kell feltétlenül a tengertől szállítani, ha az egyik legkitűnőbb „lelőhely” a parajdi sóbarlang.
Az étterem tetőteraszáról a kilátás fantasztikus: balra a Vár, középen a város, jobbra a Gellért-hegy köszön be, a levegő a közeli Tabánnak köszönhetően étvágygerjesztően friss.
Locavore Degusztációs Menü:
- Szarvasgombás kézműves vaj házi kenyéren
- Gancia Brut olasz pezsgő
- Kacsa rilette kerti zöldségekkel és pirítóssal
- Kúcs Villányi Rozé 2014
- Pikáns sültpaprika krémleves, füstölt sajt ropogóssal
- Fogasfilé „Kárpáti módra”, kapros-túrós pitével és rákkal
- Kislaki Matacs Chardonnay 2011 Dél-Balaton
- Konfitált malaccsászár sült, piros törtburgonyával és savanyított körtével
- Nyolcas Pince Egri Kékfrankos 2013 Eger
- Tonkababos csokoládémousse málnával
- Noval Tawny Port
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!