A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal az Apátság. Már abban az időben palackozott formában értékesítette fehér- és vörösborait, amelyek a történelmi határokon túlra is eljutottak.
Most Te is megérintheted a történelem egy szeletét, egy hónapon keresztül lehetőséged nyílik a Pannonhalmi Apátság 8 vezető borát lekóstolni, amihez 2 alkalommal (November 14 és November 28 18:00) a Kóstolójegyzetek sommelierje ad szakszerű útmutatást és egy interaktív pincetúrán is végigvezet. Amennyiben esetleg nem tudsz vagy nem szeretnél részt venni az irányított kóstolókon, a borokat lekóstolhatod előzetes foglalás alapján nyitvatartási időben a Grey Goose étteremben. Engedjed, hogy rabul ejtsen a Pinot Noir örök rubin csillogása vagy a fűszeres Infusio Bordeaux-i stílusa csábítson bűnbeesésre.
A kóstolandó tételek:
- Pannonhalmi Apátsági Salve 2013
- Pannonhalmi Apátsági St. Martinus 2013
- Pannonhalmi Apátsági Sauvignon Blanc 2013
- Pannonhalmi Apátsági Tramini 2013
- Pannonhalmi Apátsági Rajnai Rizling 2013
- Pannonhalmi Apátsági Rosé 2013
- Pannonhalmi Apátsági Pinot Noir 2013
- Pannonhalmi Apátsági Infusio 2012
A kóstolóknak a Grey Goose étterem ad otthont a Parlament tőszomszédságában, a Nádor utca 36. szám alatt. A kóstoló közben Dlusztus Dénessel a Grey Goose bisztró chefjével közösen összeállított tapasokat kínálnak, amit igény szerint Te is megkóstolhatsz. Legyen szó egy randevúról finom borok társaságában, vagy borkedvelő baráti társaságról, egy borkóstoló mindig jó alkalom, hogy egy órára elszakadj a város forgatagából és újra szőlő ültetvényen járd utad vagy képzeletben, a pincesorok labirintusában tévedj el.
A kóstolható Tapasok amiket a borokhoz állítottak össze:
- Pirított szezámos zakuszka házi kenyérrel
- Fehérpenészes kecskesajt paradicsomlekvárral
- Baconba göngyölt csirkemáj marinált hagymával
- Sült chorizo pikáns pácban
- Fokhagymás fehérboros garnélafarkak pirítva
Reméljük Veled is megoszthatjuk ezt a Pannonhalmi Apátsági gasztro túrát, hogy később Te is megoszd másokkal ezt az élményt.
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!