Az andaluz táj gazdag és vitalitással teli: megtalálható itt a tengerparttól kezdődően az okkersárga búzamezőkön át a hajmeresztő hegyormokig szinte minden. Ennek köszönhetően az étkek alapanyag választéka is a legszélesebb skálán mozog: vannak itt tengeri élőlények, a hegyvidékek nehéz, paraszti étkei, a városok spanyol és mór kifinomultságának a hagyományai, valamint olyan növények, mint a babér, a jázmin, a narancs és a citrom, a sáfrány, az olajbogyó és a serrano sonka. Külön említést érdemelnek az Újvilág kincsei, mint a méregerős chili vagy a csokoládé. Mindezeket összevetve megállapítható, hogy az andaluz konyha karaktere nem egy-egy speciális fogásban, hanem számtalan fogás elképesztő sokszínűségében rejlik.
A tengerparttal szomszédos katalán országrészben nagy népszerűségnek örvendenek a frissen sült halételek, mint például a strandon helyben grillezett szardínia. Kedvelt hűsítő fogás a hideg, olívaolajjal és zúzott fokhagymával ízesített kenyérrel tálalt paradicsomleves a gazpacho. Az étel elnevezése szó szerint áztatott kenyeret jelent.
Gyakran az italokat ajándék rágcsálnivalóval, például szárított sonka-, esetleg manchego sajtfalatkákkal vagy tortillával szervírozzák. A gasztronómiában mór örökségként jellemzőek a keletiesen fűszeres ízek és a meglepő alapanyag párosítások, mint például a pikáns mandulával, fahéjjal ízesített hús vagy a naranccsal és egyéb gyümölcsökkel készített ételek. Hagyományos andalúz reggelinek számít a szűz olívaolajjal meglocsolt pirítós kenyér.
Menü:
- Salmorejo (andalúz gazpacho)
- Csirkemell rolád olivabogyóval töltve, ajo blancoval
- Arbequinoa torta
A kurzus során megismerkedhetnek Andalúziára jellemző ételekkel és fűszerekkel. 3 nagyon jellegzetes ételt készítenek, melyet egy közös vacsora keretén belül el is fogyaszthatnak!
Étel NEM elvihető, helyben fogyasztandó!
Minden alapanyagot A Bourbon Élmény Konyha biztosít!
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!