UPDATE: Kaptunk még 150 bónuszt, de siess, mert ez is hamar elfogy!
Az almával történt sajnálatos édenkerti incidens és a szökőkútban fürdés betiltása óta tudjuk, hogy elvétve akad büntetlen élvezet. Okos kompromisszumot valamivel könnyebb találni. Itt van mindjárt ez a bónusz.
Nem kell lemondanod a cukor édességéről akkor sem, ha szeretnél fokozottabban ügyelni a saját és családod egészségére, a fogaik épségére, hiszen itt a xilit. Csak az egyik fő érv mellette, hogy a mesterséges édesítőkkel, pl. az aszpartammal szemben fura mellékíztől mentes, természetes édes ízérzetet ad. Nem csoda, hiszen természetes vegyület, „polgári” nevén nyírfacukornak hívják, mert előállításának egyik alapanyaga ez a fafajta.
Az íz mellett legalább olyan fontos, hogy a xilit a cukorhoz képest 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, így cukorbetegeknek is ajánlott. Ötszénatomos szerkezete révén nem képesek lebontani a szájban élő baktériumok, így nem alakulnak ki a szuvasodásért felelős savak. Ugyanezen okból gátolja a kórokozók megtapadását a felső légutakban, csökkentve a fertőzés esélyét.
Mindezen előnyökért be kell vállalni, hogy nem karamellizálható, nem alkalmas élesztős ételek, kelt tészták készítésére. Viszont remekül édesít egyéb süteményeket, fagylaltokat, krémeket, likőröket, müzlit vagy gyümölcsöt. Jóízű kompromisszum, Brigád-áron.
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!